The hidden Italian culinary heritage of Abruzzo

Five delicious days of exploring, tasting & cooking on Big Green Egg

Zaffarano dell’Aquila

Safraan uit L’Aquila is één van de vele unieke oorsprongsproducten uit de keuken van Abruzzo, Italië. Internationale topchefs zien het deze meest kostbare specerij als de beste safraan ter wereld. De saffraankrokus werd in de 13e eeuw vanuit Spanje in Italië geïntroduceerd en heeft in Abruzzo de perfecte omstandigheden gekregen. 

Onder de Italiaanse naam “Zafferano dell’Aquila” is het product geregistreerd als Beschermde Oorsprongsbenaming (DOP). Het is opgenomen in de Slow Food beweging Ark van de Smaak, een internationale catalogus van beschermd culinair erfgoed.

L’Aquila is een belangrijk historische stad, in 1254 gesticht, werd tijdens de aardbevingen in 2009 en 2017 voor 83 procent verwoest en is inmiddels weer bijna volledig in originele staat is hersteld. In 2026 is l’Aquila culturele hoofdstad van Europa.

Exclusief 100% Abruzzo Safraanrisotto-pakket op de Masters Expo
Heeft u ons safraanrisotto-pakket ontvangen op de Masters Expo 2024, dan kunt u de witte wijn en de Zafferano dell’Aquila in het recept vervangen door de inhoud van het flesje met safraanextract van zaffarana dell’Aquila in de cadeauverpakking. Dit bijzondere extract is gemaakt met maar liefst drie DOP’s uit Ubruzzo:

  1. de échte Zafferano dell’Aquila,
  2. de droge witte Pecorino wijn van Feudo Antico, een moderne wijngaard gebouwd bovenop een 2000 jaar oude Romeinse wijngaard aan de Adriatische kust, ook in de Abruzzo Culinary Tour opgenomen.
  3. de EVO olijfolie Intosso van Frantoio Gran Sasso geeft finesse én dekt in het flesje de wijn af om oxidatie te voorkomen.

De rijst in deze verpakking is een vierde Abruzzo DOP: carnarolirijst van Rustichella d’Abruzzo, de ideale rijst voor deze delicate risotto.

Buon appetito!

Recept: Risotto al zaffarano dell’Aquila

L’Aquila is de eerste stop voor de lunch in onze Abruzzo BBQ Tour om de traditionele safraan uit l’Aquila te ervaren in een traditionele safraanrisotto. Om alvast in de sfeer te komen, treft u hier het authentieke recept dat gerust tot belangrijk culinair erfgoed van Abruzzo gerekend mag worden. Deze eenvoudige, maar heerlijke risotto is de perfecte manier om te pronken met de smaken en levendige kleur van saffraan.

Risotto kun je uiteraard uitstekend in de Big Green Egg bereiden. Gebruik dan een ruime skillet of Dutch oven zonder deksel op een rvs rooster, direct boven de kooltjes en stook de EGG op tot een temperatuur van 200°C. Voor een uniek lichte smokey touch aan het gerecht kun je een beetje chips van citrus of olijfhout overwegen. Hou de massa dik vloeibaar en volg verder het onderstaande recept.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 180 g risotto rijst (arborio, carnaroli of vialone)
  • 1 kleine sjalotje of 1/4 ui, fijngehakt
  • 75 g boter 
  • 25 g geraspte Parmezaanse kaas
  • half glas droge witte wijn
  • 0,25 gram Zafferano dell’Aquila
  • kippenbouillon, naar behoefte

Bereiding:

  • Laat de safraan minimaal 15 minuten weken in de witte wijn.
  • Fruit gehakte sjalotten (of ui) in een koekenpan met 50 g van de boter. 
  • Voeg de rijst toe en bak de rijst mee tot alle korrels glazig zijn door de boter.
  • Giet de wijn erbij en laat verdampen. 
  • Giet er geleidelijk warme bouillon bij. Steeds een klein beetje om de massa weer vloeibaar te maken en de rijstkorrels de bouillon op te laten nemen.
  • Als de rijst bijna beetgaar is, breng dan op smaak met zout en roer de resterende boter en parmezaanse kaas erdoor. Eventueel nog een klein beetje extra bouillon om de risotto lekker romig en smeuïg te maken.
  • Direct opdienen

Klik op onderstaand tour-logo voor meer informatie over de exclusieve Abruzzo Culinary BBQ Tour 2025:


This unique comprehensive culinary BBQ tour is developed with the support of: